Granska och bedöma inledande utredning

Tillsynsmyndigheten ska granska utredningsrapporten från den inledande utredningen. Vid granskningen är det särskilt viktigt att notera om utredningen besvarar de frågeställningar som finns om föroreningssituationen i området samt om nya frågeställningar framkommit till följd av utredningen. Om frågeställningarna inte kan besvaras tillfredställande kan det bli aktuellt att i detta skede begära komplettering av utredningen.

Då utredningen bedöms som komplett behöver myndigheten granska hur riskbedömningen genomförts och vad denna resulterar i. Detta avgör hur objektet ska hanteras fortsättningsvis. Det är tillsynsmyndigheten som gör den slutgiltiga bedömningen om riskbedömningen för objektet.

Tillsynsmyndighetens bedömning kan innebära allt från att området avskrivs som förorenat till att åtgärder bör vidtas direkt. För samtliga fall gäller att tillsynsmyndighetens bedömning bör motiveras väl, särskilt om myndighetens bedömning skiljer sig från den/de ansvarigas syn. I de fall utredningen bedöms påverka områdets riskklass bör riskklassen revideras. Riskklassningen är primärt ett prioriteringsverktyg för tillsynsmyndigheten och bör därför inte slås fast i ett särskilt beslut.

Området bedöms ha en acceptabel risk
Utredningen visar att det inte finns någon risk eller att de risker som finns är acceptabla, exempelvis att de generella riktvärdena eller andra tillämpliga jämförvärden för aktuell markanvändning underskrids. I detta fall behövs ingen ytterligare utredning eller åtgärder. Tillsynsmyndigheten ska då meddela detta till den/de ansvariga, avsluta ärendet och bevara information. Se mer om att avsluta ärende och bevara information under Avsluta & bevara.

Området bedöms ha en oacceptabel risk och ytterligare utredningar behövs
Utredningen visar att det sannolikt finns oacceptabla risker, exempelvis att de generella riktvärdena eller andra tillämpliga jämförvärden för aktuell markanvändning överskrids, men, det behövs fördjupad information om föroreningssituationen. I detta fall behövs det ytterligare utredning. Tillsynsmyndigheten ska då ställa krav på fördjupad utredning. Se vidare under Fördjupad utredning.

Området bedöms ha en oacceptabel risk och åtgärder behövs
Utredningen visar att det finns oacceptabla risker, exempelvis att de generella riktvärdena eller andra tillämpliga jämförvärden för aktuell markanvändning överskrids, och, det finns tillräckligt med information om föroreningssituationen. I detta fall behövs det i de flesta fall ändå en åtgärdsutredning och riskvärdering innan åtgärder kan vidtas. Tillsynsmyndigheten ska då ställa krav på åtgärdsutredning och riskvärdering. Se vidare under Förelägga – Åtgärdsutredning/Riskvärdering.

I enkla och okomplicerade föroreningssituationer och om åtgärder redan föreslagits i utredningsrapporten ska tillsynsmyndigheten bedöma om föreslagna åtgärder är tillräckliga. Se vidare under Bedöma – Skälighet/Åtgärdsförslag/Åtgärdsmål.

Dokumenttyp

Kunskapssamling

Webbtext

Webbtext

Standarder (samling)

Webbtext/beräkningsverktyg

Webbtext

Rapport

Checklista

Fälthandbok

Rapport

Avsändare

SGF

Naturvårdsverket

Naturvårdsverket

SIS/SGI

Naturvårdsverket

SGI

SGI

Länsstyrelserna

SGF

Naturvårdsverket

År

u.å.

2024

2024

2020

2019

2018

2018

2018

2013

2009